Savjeti I

Med kao lijek kod gubitka kose

Da biste spriječili opadanje kose nanesite na tjeme masku od mješavine maslinovog ulja, meda i cimetovog praha u jednakim omjerima. Držati masku na kosi 15 minuta, nakon toga kosu oprati i osušiti.

 

Med kao lijek za infekcije mokraćnog mjehura

U čaši mlake vode, dvije velike kašike cimetovog praha pomiješati s čajnom kašikom meda i popiti.

 

Med kao lijek za prehladu

Prehladu ćete izliječiti ako tri dana uzmate smjesu jedne kašike meda i četvrtine kašike cimetovog praha. Ova smjesa dobar je lijek i za sinuse.

 

Med za mršavljenje

Svako jutro na tašte i uveče prije spavanja popiti mješavinu meda i cimeta u pola litre prokuhane vode. Piti po pola smjese ujutro, pola naveče. Ovaj recept trebalo bi kombinirati sa zdravom prehranom i tjelovježbom za najbolje rezultate, ali ako osoba nije na dijeti ova mješavina će bar spriječiti debljanje. S cimetom, a ni medom ne smije se pretjerivati. Smatra se, da su dvije kašike meda dnevno sigurne za korištenje te do 500 mg cimeta.  Ne bi trebali nikako prelaziti tu količinu.  Djeca, trudnice, dojilje i sve osjetljive osobe ili koje koriste neke lijekove trebale bi izbjegavati cimet.

 

Savjeti II

Med protiv letargije

Ako se osjećate usporeno i letargično ujutro doručkujte med. Namažite krišku kruha medom. To će vam vratiti energiju, pa čak je i osigurati za ostatak dana.

Med kao lijek za mamurluk

Ako ste popili previše alkohola, negativne posljedice možete liječiti uz pomoć meda. Med je nježan za želudac, a sadrži prirodnu mješavinu sastojaka koji pomažu bolje podnijeti mamurluk. Pomiješajte kašiku tekućeg meda u 80 ml prirodnog soka od naranče i 70 ml jogurta. Sve pomiješati dobro zajedno i popiti.

Med kao lijek za srce

Osobe koje imaju povišeni holesterol ili pate od nekih srčanih oboljenja trebale bi redovno za doručak umjesto marmelade mazati na kruh smjesu meda i cimetovog praha. Namaz od cimeta i meda ukusan je, a vrlo zdrav za sva srčana oboljenja.

Med protiv nesanice

Ako ne možete zaspati, koristite famozni recept s medom i mlijekom. U čašu toplog mlijeka umiješajte kašiku meda. To će umiriti vašu dušu i prizvati san. Kašika med u čaju od kamilice ima takođe sličan efekt.

 

Savjeti III

Med za hemoroide

Staviti jedan opran limun s korom da odstoji u čaši vode pomiješanoj sa kašikom sode bikarbone da stoji jedan sat. Oprati 300 grama čistih listova čuvarkuće. Izvaditi limun iz vode, isjeći limun na kolutove i samljeti u sjeckalici zajedno s čuvarkućom. Procijediti i pomiješati s 900ml meda. Staviti u veću staklenku i svako jutro uzimati kašiku meda na prazan želudac.

Med kao lijek za umor (za holesterol i trigliceride)

U jednu šalicu vode pomiješati kašiku meda i kašiku cimetovog praha. Piti jednu čašu ujutro nakon buđenja i jednu popodne oko tri sata. Već za sedam dana primijetićete velike promjene u svojoj vitalnosti.

Med za liječenje neplodnosti

Neke istočnjačke medicine koriste med za jačanje spermija muškarca. Također ako impotentni muškarci uzimaju dvije kašike meda prije spavanja njihov problem će biti riješen. Žene koje žele začeti trebaju uzimati prstohvat mljevenog cimeta i pola kašike meda te napraviti pastu koju bi tokom dana trebali nanijeti nekoliko puta na zubno meso kako bi se ona lagano otapala u pljuvački i korisni sastojci ulazili u tijelo.

Med za jačanje imuniteta

Svakodnevno korištenje kombinacije meda i mljevenog cimeta jača imunološki sistav te štiti tijelo od napada bakterija i virusa. Konstantno korištenje meda jača bijela krvna zrnca, što čini organizam otpornijim.

 

Apiterapija

Med kao lijek

Med je puno više od poslastice. Taj slatki nektar u sebi krije ljekovita svojstva koja ublažavaju mnoge tegobe no kao i kod svakog lijeka, prije uzimanja u terapijske svrhe važno je savjetovati se sa stručnjakom.

Med je prirodno blago, a apiterapija, grana cjelovite zaštite zdravlja, uzima najbolje iz meda iscjeljujući i osnažujući organizam pčelinjim proizvodima i preparatima na njihovoj bazi. Apiterapija postoji 120.000 godina, zapravo, otkada postoji i Homo sapiens. Fosili medonosne pčele Apis mellifere, koju čovjek danas uzgaja u košnicama, datiraju otprije gotovo dva milijuna godina. Ta je vrsta, dakle, gotovo 20 puta starija od Homo sapiensa.

Apiterapijsku dijagnozu konkretnih tegoba, uz pomoć rezultata hematološke, biohemijske analize i alergijske provjere, ustanovljuje apiterapeut, pridavajući posebnu pažnju broju leukocita, visini glukoze i rezultatu alergijskih testiranja. Za stabiliziranje imuniteta med i drugi pčelinji proizvodi moraju se uzimati u tačno propisanoj dozi i dužem vremenskom razdoblju (najmanje dva do tri mjeseca). Posebno se preporučuju čisti lipov, livadski, šumski, suncokretov te med od kadulje.

Zbog izrazito antivirusnog, antibakterijskog i antigljivičnog djelovanja pčelinji proizvodi nezamjenjivi su u spriječavanju i iscjeljenju oboljenja zbog oslabjelog imunog sistema. Postoje deseci terapijskih pristupa i njihov izbor ovisi o stanju vašeg organizma, starosti, hematološko-biohemijskoj analizi, rezultatima alergijskih nalaza, odnosno o bitnim principima apiterapije.

Smetnje

Očekivanje smetnje kod korišćenja meda

Kilogram meda sadrži 3200 kalorija. Med se ne preporučuje osobama koje su na njega intolerantne ili alergične, oboljelima od šećerne bolesti, djeci mlađoj od godine dana. Intolerancija podrazumijeva štetne posljedice na organizam nakon uzimanja meda, no bez očigledne alergijske reakcije. Intolerancija i alergija na med vrlo su rijetke.

Neke osobe osjećaju smetnje u želucu u obliku pečenja ili, kako kažu, „težine u stomaku“ kad uzmu med u njegovu prirodnom obliku, ali nemaju takvih smetnji kad uzmu med otopljen u vodi, mlijeku ili čaju. To nije intolerancija. Takve smetnje nastaju zato što med, kao koncentrirani šećer, izvlači vodu iz sluznice i time nadražuje želudac. Uzimanjem meda u otopljenom obliku takvi se problemi lako mogu izbjeći.

Med se u funkciji prevencije ili liječenja često koristi u kombinaciji s drugom zdravom hranom i ljekovitim biljem, ovisno o tome koje stanje treba spriječiti ili liječiti. U kombinaciji s drugim pčelinjim proizvodima, polenom, propolisom i matičnom mliječi, med je najbolji eliksir i koristi se kao zdrava i ljekovita prirodna hrana. Kombinacija meda i ljekovitog bilja, sokova od voća i povrća pomoćno je sredstvo u liječenju brojnih oboljenja.

s