Propolis I

Proizvodnja meda i proizvoda od meda, dugogodišnja tradicija porodice Mudrinić.

1

Propolis predstavlja mješavinu smolastih materija koje pčele sakupljaju sa lisnih pupoljaka drvenastih biljaka i prirodnog pčelinjeg voska. To je crvenkastožuta, ljepljiva smola, prijatnog aromatičnog mirisa. Pčele ga sakupljaju tokom cijele pašne godine, najviše pred jesen i zimu. Propolis sadrži preko 300 različitih supstanci raspoređenih kao 55% smola i balzama, 30% voska, 10% eteričnih ulja i 5% polena. Sadrži sve poznate vitamine sem vitamina K i ima 15 minerala koje ljudsko tijelo treba da normalno funkcioniše.

Propolis ima bakteriološko, antivirusno, biostimulativno i anestetičko dejstvo. Rastvara se u alkoholu ili eteru te se kao kapi koristi za dezinfekciju unutrašnjih organa, liječenju čira na dvanaestopalačnom crijevu i želucu, smiruje napetost živaca i obezbeđuje dobar rad srca, pomaže u bržem zaliječenju rana kod opekotina i posjekotina. U stomatologiji se upotrebljava za dezinfekciju sluzokože i neutralisanje neprijatnog zadaha iz usta. Dokazano je da je propolis čist prirodan antibiotik koji ne izaziva rezinstenciju niti izaziva štetne reakcije u organizmu. 

 

Propolis II

Propolis - zdravlje u košnici

Propolis, pčelinji produkt, projektovan je za održavanje zdravlja u košnici. Sastojke za propolis pčele  sakupljaju u divljini. To su različite smole i čestice koje postaju propolis samo kada ih pčele obrađuju u nove supstance. Mi znamo da  smole, koje su komponente propolisa u prirodi takođe štite biljke. Kada medonosne pčele obrade materije i urade svoj domaći zadatak dobijamo apoteku u košnici, a njihov efekat je pojačano zdravlje. To je takođe jedina stvar koju pčele koriste za zaštitu od parazita, plijesni, vlage i ostalih neprijatelja, koji bi mogli ugroziti njihovo potomstvo.

Posljednjih nekoliko decenija, stručnjaci sve više pažnje pridodaju medu i propolisu, a mnogobrojni su naučni radovi objavljeni o efektima ljekovitosti meda i propolisa. Na kongresima stručnjaci izveštavaju o svojim nalazima i opisuje se praksa u liječenju.

Bez obzira na to da li su pčele pasu sa četinara, lišćara ili voćki, bitan uslov za ljekovitost propolisa je da ne bude opterećen hemijskim dodacima, pesticidima, teškim metalima ili drugim toksinima. Drugi veoma važan uslov je pravilna apstrakcija, koju mogu obaviti samo obučeni pčelari.  Vosak i propolis na sebe lijepe toksine, što je dobra osobina, ako u organizam unesete čisti propolis, time eliminišete toksine iz tijela. Međutim, ako se toksini zadržavaju tokom proizvodnje, to je veoma loše

 

Propolis III

Propolis kao lijek

Već smo rekli da je propolis efikasan antibakterijski i antivirusno. Za razliku od sintetičkih ili registrovanih farmaceutskih sredstava protiv kojih bakterije postaju otporne prije ili kasnije, kod propolisa se to ne dešava. Protiv virusa antibioticima se ne možete  boriti, ali sa možete propolisom. Druga važna karakteristika je da deluje i protiv gljivica.

Propolis nije samo efikasan u liječenju ljudi, već i životinja i biljaka. Vrlo efikasan je u liječenju velikih životinja kao što su konji te domaćih ljubimaca, pasa, mačaka i hrčaka. Za biljke su poznate odlične reakcije ako se popršću propolisom. Rastvor za prskanje se jednostavno pripremi kod kuće. Napravi se vodeni rastvor od propolisa, koji je dodat u neku ljepljivu supstancu, na primjer mlijeko i njime se popršće biljka.

Najpoznatija upotreba propolisa je kod upale grla. U ovim slučajevima, daje se propolis na kocki šećera. Danas imamo čitav spektar proizvoda, od tableta do sprejeva.

Propolis je efekasan i kod akutnih i kod hroničnih bolesti te ublažava bol. Krema od propolisa liječi bol u kičmi i tzv. teniski lakat. Komad propolisa na zubu može privremeno ublažiti bolove zuba. Propolis zaustavlja krvarenje, rastvor propolisa čini sloj i štiti ranu, jer vezuje vodu, povlači prljavštinu i bakterije. Propolis takođe može da pomogne u povlačenju ožiljaka ili šavova koji ostaju poslije operacije.

 

Propolis IV

Stabilnost propolisa

Propolis je efikasan i u tretmanu čireva i digestivnih problema. Čir u gastrointestinalnom traktu  je izazvan bakterijama i virusima protiv kojih je propolis vrlo efikasan. Bakterije oštećuju zidove želuca, a želudačne kiseline prave rane. Terapija propolisom ubija bakterije i štiti te rane.

Propolis može da služi i kao melem za kožu. Liječi akne, upale kože i uspješan je u liječenju psorijaze. Kreme sadrže različite koncentracije propolisa, ali se takođe mogu koristiti i tinkture te sapuni. Tokom puberteta, oni mogu biti efikasni protiv akni. Propolis liječi gubitak kose, gdje su problemi izazvani bakterijama.

Propolis se u vodi ne rastvara dobro i može se rastvori samo pet do osam procenata. Efektivni rastvarač je od 70 do 95% etil alkohola, koji se u praksi najčešće koristi. Najbolje je propolis usitniti u prah i kao takav može se koristiti u različitim preparatima, kremama. Propolis se može rastvoriti i u ulju.

Propolis je otporan na visoke i niske temperature. To je još jedna u nizu pozitivnih osobina propolisa. Termostabilan je, što znači, ne gubi svoje efekte i ne mijenja sastav pri promjeni temperatura. 

 

s